Planten en Bloemen Encyclopedie
Bananenplant verzorging
Winterharde bananenplanten staan erom bekend dat ze een mooie tropische look kunnen geven aan de Nederlandse tuin of kamer. Daarom is het aantrekkelijk zo'n geweldige banenenplant aan te schaffen. Maar hoe zit het eigenlijk met de banenplant verzorging? In dit artikel proberen wij zo duidelijk en uitgebreid mogelijk uit te leggen hoe een bananenplant verzorgd dient te worden.
Bananenplanten zijn stevige drinkers
Planten bestaan uit het algemeen vooral uit water, en een gemiddelde bananenplant bestaat maar liefst voor 80% uit water! Dan is het ook niet vreemd dat hij onder zonnige omstandigheden ook graag een extra slokje lust. Hij wil in de zomer veel meer water dan in de winter, en hij wil dat dan ook graag elke dag, terwijl hij 's winters maar 1x in de week water hoeft. Maar het is belangrijk dat hij niet teveel water krijgt, want dat kan schadelijk zijn voor de wortels. Zorg er dus voor dat hij zoveel water krijgt als dat de grond kan opnemen. En natuurlijk hangt dat ook af van de grootte van de pot en de hoeveelheid grond om de wortels. Het is een teken van ontvangen van te weinig water wanneer de bladeren slap hangen. Dan wordt het dus tijd om weer water te geven, en zoveel mogelijk binnen het opnamevermogen van de grond.
Sproeien
Oorspronkelijk groeien bananenplanten in de tropen, waar het erg vochtig is. De plant is dat gewend en wordt daar gezond van. Wij raden dan ook aan om regelmatig de bananenplant te besproeien. Dan waant hij zich thuis in de tropen, en wordt hij extra sterk. Besproei ook de onderkanten van de bladeren. Dit voorkomt ongedierte. Ook houdt deze plant van een tropische regenbui. Dus geef hem regelmatig eens een 'regenbui' met de sproeikop. Dit voorkomt ook dat er stof vast gaat zitten aan de bladeren, en het verhelpt ook ongedierte.
Bananenplant plaats
De bananenplant kan zowel in de tuin als in een kamer, maar hij eist wel veel zonlicht. Zorg dus dat hij een plek krijgt waar de zon volop kan komen, wat zowel geldt voor de tuin als de kamer. Het beste is een plek waar geen tocht is, en weinig wind. Een broeikas is ook een goede plek voor deze plant, omdat hij de warme vochtige tropen gewend is. Als u de bananenplant verplaatst overdag van binnen naar buiten, of van donker naar licht, laat hem dan eerst een poos wennen aan een omgeving met iets minder zonlicht. De directe overgang van donker naar licht kan de plant beschadigen.
De bananenplant verpotten
Verpotten van de bananenplant dient direct na aanschaf te gebeuren, en daarna voornamelijk in de lentes. De lente krijgt de voorkeur omdat de wortels dan het beste herstellen, en dan is de plant klaar voor de groei tijdens de zomer. Deze plant groeit zeer snel, en daarom is het goed deze elk jaar opnieuw te verpotten. Binnen enkele jaren groeien sommige soorten () zomaar uit tot meer dan 6 meter hoog! De bananenplant doet het goed met universele potgrond, en ook met mediterrane potgrond. U dient geen hydrokorrels te gebruiken, omdat die voor een overdaad aan vochtverzameling zorgen waar de gevoelige wortels door kunnen gaan rotten. Enkel grond is genoeg. Wij raden voor de bananenplant aan een grote plantenbak te gebruiken. Hoe groter hoe beter, voor zowel de gezondheid, de waterbuffer en het groeivermogen.
Bananenplant voeding - wat heeft hij nodig?
Bananenplanten zijn snelle groeiers en hebben daardoor ook veel voeding nodig ten opzichte van langzamere groeiers. Zonder deze voeding kan de plant ook niet goed groeien. Wij raden aan de plant bij te voeden met kamerplantenvoeding. Lees voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding. Wij raden aan nooit teveel te gebruiken, dat kan schadelijk zijn. Wij raden dit alleen aan tijdens de groeiperiodes. Winters komt de plant tot rust, dan is bijvoeden ook niet nodig.
Bananenplant ziekte - Verschijnselen en oplossingen
Wanneer de bladeren lelijk worden kan dit veroorzaakt worden door allerlei redenen, of meerdere redenen samen. De meest voorkomende redenen zijn: - De plant ontvangt teveel water, of juist te weinig water - De plant heeft een gebrek aan voedingsstoffen - De luchtvochtigheid is te laag (bijv. in een verwarmde kamer)
Teveel water, of juist te weinig water
Als u uw vinger een paar centimeter in de grond steekt kunt u voelen of de grond te droog of te nat is. Wanneer het te nat is raden wij u aan een oplossing te zoeken om de grond droger te maken. Dit kan door gaten in de pot zodat de grond kan lekken, of door een deel van de grond te vervangen met droge grond, als noodoplossing.
Gebrek aan voedingsstoffen
In een aantal gevallen kunt u aannemen dat de plant een tekort heeft aan voedingsstoffen. Dit geldt wanneer u oude grond gebruikt hebt voor de plant die al is gebruikt door andere planten, of wanneer u voedingsarme grond gebruikt heeft, zoals kokosgrond. Kokosgrond is niet geschikt voor de bananenplant. En als u nog nooit extra voeding hebt toegediend wordt het aannemelijk dat de plant ondervoed is, afhankelijk ook van de grootte van de plant. Een grote plant heeft meer voeding nodig dan een kleine.
Te lage luchtvochtigheid
U kunt aannemen dat de luchtvochtigheid te maken heeft met de staat van uw bananenplant wanneer hij in een verwarmde kamer staat, of in een kamer met luchtzuivering/airconditioning. De plant houdt van vochtige omgevingen, dus u zult hem moeten verplaatsen, of de installatie uitschakelen.
De bananenplant vermeerderen - Kan dit, en hoe?
Bananenplanten zijn 'rizoomvormend'. Dit betekent dat er kleine uitlopers komen boven de grond rondom de plant die hun eigen wortels aanmaken. Dit gebeurt meestal wanneer de 'moederplant' een bepaalde kluitgrootte heeft bereikt. Wanneer de uitloper een hoogte heeft bereikt van ongeveer 30cm kan deze 'afgestoken' worden en gepot worden in zijn eigen grond. Dit zal dan een volwaardige bananenplant gaan worden, onder goede omstandigheden.
Delen:
Lupinus polyphyllus - Verschillende kleuren
Olijfboom - Olea Europea