Planten en Bloemen Encyclopedie

Driehoekspalm - Dypsis Decaryi

De Dypsis Decaryi, ook bekend als de Driehoekspalm, is een bijzondere en elegante plant afkomstig uit Zuidoost Madagascar. Deze palm staat bekend om zijn unieke groeiwijze waarbij de grote, grijsgroene bladeren van bovenaf gezien in drie richtingen groeien, waardoor ze een driehoek vormen. Met zijn exotische uitstraling en relatief compacte formaat is de Dypsis Decaryi een echte eyecatcher in elk interieur of op het terras. Deze palm gedijt het beste in een lichte standplaats met voldoende luchtcirculatie en heeft een licht vochtige bodem nodig. Met de juiste verzorging kan deze plant uitgroeien tot een prachtige blikvanger en is hij zeker het overwegen waard voor liefhebbers van bijzondere planten.

De Driehoekspalm lust wel een slokje water

De Driehoekspalm, heeft matig tot veel water nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar zeker niet te nat. In de zomermaanden zal de plant meer water nodig hebben dan in de winter. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tijdens droge periodes, maar vermijd ook dat de wortels te lang in natte grond staan. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is door bijvoorbeeld met je vinger te voelen. Daarnaast is het belangrijk om de plant in goed doorlatende en humusrijke grond te plaatsen, zodat het overtollige water goed weg kan lopen en de wortels niet te lang nat blijven. Door deze eenvoudige waterverzorging te waarborgen, zal de Dypsis Decaryi prachtig groeien en bloeien.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Driehoekspalm buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Driehoekspalm ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Driehoekspalm wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Driehoekspalm . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Waar kunt u de Driehoekspalm het beste plaatsen

De Dypsis Decaryi, gedijt het beste op een lichte standplaats met volle zon. Deze palm heeft veel licht nodig om goed te groeien en kan ook in de zomer op het terras worden geplaatst, mits hij langzaam gewend wordt aan direct zonlicht. Daarnaast verdraagt de Dypsis Decaryi temperaturen tot -2 graden Celsius, maar is het aan te raden om de plant boven nul te houden. Een vochtige bodem is belangrijk voor deze palm, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels te lang nat blijven. Ook is het aan te raden om de plant regelmatig te bemesten van maart tot augustus. Al met al is de Dypsis Decaryi een prachtige en bijzondere plant die zeker een blikvanger zal zijn op je terras of in je tuin.

Licht

De Driehoekspalm is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Driehoekspalm eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Driehoekspalm zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal 0 ℃
's Nachts minimaal 0 ℃

Verpotten, waarom en wanneer?

De Driehoekspalm, kan het beste worden verpot zodra de wortels de huidige pot beginnen te vullen en uit de drainageopeningen beginnen te groeien. Dit kan meestal om de paar jaar nodig zijn, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant. Let op tekenen van doorworteling, zoals wortels die aan de oppervlakte van de pot verschijnen, en groei die vertraagt. Verpot de plant bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Gebruik een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot en zorg voor goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Met de juiste zorg en aandacht zal de Dypsis Decaryi blijven gedijen en prachtig grijsgroen blad blijven produceren.

Algemene regels

Wanneer de Driehoekspalm doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Driehoekspalm te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Driehoekspalm optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Voorzie de Driehoekspalm van goede voeding

De Dypsis Decaryi, heeft niet al te veel speciale voedingsbehoeften. Een lichte, goed doorlatende en humusrijke grond is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de plant eens in de twee maanden van maart tot augustus bij te mesten om ervoor te zorgen dat hij alle nodige voedingsstoffen krijgt. Tijdens droge periodes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt, maar het is ook belangrijk om te voorkomen dat de plant in een te natte bodem staat.

Het is een makkelijke plant om te verzorgen en kan zowel binnen als buiten worden gehouden, zolang hij voldoende licht en luchtcirculatie heeft. De Driehoekspalm is droogtebestendig, maar een licht vochtige bodem zal zorgen voor een betere groei. Al met al is de Dypsis Decaryi een mooie en opvallende palmplant die met de juiste verzorging en voeding een ware eyecatcher kan zijn in huis of in de tuin.

Ziektes en ongedierte

Hoewel de Dypsis Decaryi over het algemeen weinig last heeft van ziektes en ongedierte, zijn er toch een aantal problemen waar je rekening mee moet houden. Een van de meest voorkomende ziektes bij deze palm is de zogenaamde bladvlekkenziekte, die wordt veroorzaakt door schimmels. Deze ziekte kan leiden tot bruine of zwarte vlekken op de bladeren en kan de algemene gezondheid van de plant aantasten. Om bladvlekkenziekte te bestrijden, is het belangrijk om aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen en ervoor te zorgen dat de plant op een goed geventileerde plaats staat.

Een ander probleem waarmee de Dypsis Decaryi te maken kan krijgen, is de aanwezigheid van spintmijten. Deze kleine insecten voeden zich met het sap van de plant en kunnen leiden tot gele vlekken op de bladeren en een algemene verzwakking van de plant. Om spintmijten te bestrijden, kun je de bladeren regelmatig besproeien met water om de insecten weg te spoelen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie om de mijten te verwijderen.

Naast bladvlekkenziekte en spintmijten, kan de Dypsis Decaryi ook last krijgen van wolluizen, die zich voeden met het sap van de plant en zichzelf bedekken met een witte, pluizige substantie. Om wolluizen te bestrijden, kun je de aangetaste bladeren schoonmaken met een mengsel van water en zeep, of gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes die de wolluizen opeten.

Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren op je Dypsis Decaryi om eventuele ziektes en ongedierte tijdig te kunnen ontdekken en bestrijden. Door de juiste zorg en aandacht te geven aan je palmplant, kun je ervoor zorgen dat hij gezond en mooi blijft groeien en genieten van zijn prachtige uitstraling in je tuin of op je terras. Met de juiste preventieve maatregelen en tijdige interventies kun je ervoor zorgen dat je Dypsis Decaryi lang en gezond blijft stralen.

Hoe moet je de Driehoekspalm snoeien en wanneer?

De bladeren van de Driehoekspalm zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Hoe kan ik de Driehoekspalm vermeerderen?

De Driehoekspalm, kan vermeerderd worden door middel van zaad. De zaden dienen eerst 2 tot 3 dagen te worden geweekt in lauw water en regelmatig te worden ververst om schimmelvorming te voorkomen. Vervolgens kunnen de zaden worden geplant in een luchtig zaaimengsel van perliet, cocopeat en grof korrelig zand. Houd de grond licht vochtig en zet het zaaisel op een warme plek tussen 25°C en 30°C. De kieming van de zaden kan tussen de 2 weken en 3 maanden duren. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze bijzondere palmen dus zelf worden vermeerderd.

Recente artikelen

Bekijk alles

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' - Gele Bamboe

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' - Gele Bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' - Gele Bamboe Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis', ook bekend als de gouden bamboe, is een prachtige en populaire bamboevariëteit die bekend staat om zijn afgeplatte goudgele stengels met groene strepen en vegen, en lichtgroene...

Lees meer

Pleioblastus variegatus - Dwergbamboe - Woekerend

Pleioblastus variegatus - Dwergbamboe - Woekerend

Planten en Bloemen Encyclopedie Pleioblastus variegatus - Dwergbamboe - Woekerend De Pleioblastus Variegatus, ook bekend als Dwergbamboe, is een charmante toevoeging aan elke tuin vanwege zijn compacte en laagblijvende groeiwijze. Met zijn unieke bladeren die smalle roomwitte strepen combineren met...

Lees meer

Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe

Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe De prachtige en opvallende Rode Bamboe, Fargesia murieliae ‘Jiuzhaigou’, is een niet woekerende bamboesoort die absoluut een toevoeging kan zijn aan jouw tuin. Met zijn opgaande groei en mooie rode...

Lees meer

Ficus maclellandii 'Alii' - Jungle Boom

Ficus maclellandii 'Alii' - Jungle Boom

Planten en Bloemen Encyclopedie Ficus maclellandii 'Alii' - Jungle Boom De Ficus 'Alii' is een prachtige plant met smalle, donkergroene bladeren die een elegante uitstraling geven aan elke ruimte. Deze sterke plant, afkomstig uit Zuidoost-Azië, staat bekend om haar luchtzuiverende...

Lees meer

Fargesia 'Rufa' - Niet woekerende bamboe

Fargesia 'Rufa' - Niet woekerende bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Fargesia 'Rufa' - Niet woekerende bamboe Fargesia Rufa, een prachtige niet-woekerende bamboe die bekend staat om zijn bossige groei en mooie groene bladeren. Deze veelzijdige plant gedijt uitstekend in diverse omgevingen, van zon tot schaduw, en...

Lees meer

Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe

Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe De Fargesia robusta 'Pingwu' is een unieke wintergroene bamboe die opvalt door zijn bossige en opgaande groeiwijze. Met diepgroene stengels en opvallende witgele schutbladeren is deze bamboe een prachtige...

Lees meer