Planten en Bloemen Encyclopedie
Water Geven
Alle planten hebben water nodig, Sommige een heel klein beetje, en andere heel veel. Veelal gebruiken we koud kraanwater om omze planten water te geven, maar dat kan schadelijk zijn om 2 redenen. De temperatuur van koud kraanwater kan voor sommige planten te laag zijn. Sommige planten zijn daar gevoelig voor. Ook kan de hoeveelheid kalk in het water een belasting zijn op de plant. Dan kunt u beter gieten met kalkvrij water of regenwater.
Overbewatering is de grootste oorzaak voor het overlijden van kamerplanten. Wanneer een kamerplant teveel water krijgt, stikken de wortels erin en kunnen bijna geen voedingsstoffen meer opnemen. Het is dus raadzaam om of de plant het water af te laten voeren, bijv. door een lekkende pot naar een onderpot, of simpelweg goed op te letten met de hoeveelheid water die gegoten wordt.
Factoren van de benodigde hoeveelheid
Om te kunnen bepalen hoeveel water een plant nodig heeft, moet er gekeken worden naar verschillende eigenschappen van de plant. Het verschilt namelijk nogal bij het verschillen van deze eigenschappen. Om de hoeveelheid te kunnen bepalen, kijken wij naar de volgende punten:
De Afmeting van de plant, Afmeting van de pot, Soort grond, Standplaats, Seizoen en Temperatuur.
De afmeting van de plant
Uw plant heeft een bepaalde grootte, zowel qua vertakking, als de bladeren. Hoe groter de plant hoe meer water hij verbruikt. Ook verschilt het veel aan de hand van het bladoppervlakte, omdat er verdamping plaatsvindt op het bladoppervlak.
De afmeting van de pot
De afmeting van de pot, de hoogte en de breedte, bepalen hoeveel aarde er om de wortels heen zit. Aarde neemt water op, en hoe meer aarde, hoe meer water er opgenomen kan worden. Dus bepaal de hoeveelheid water ook aan de hand van de potgrootte. Echter, de doorworteling van de plant doet er ook toe. Hoe meer de plant is doorgeworteld, hoe minder aarde om de wortels heen zitten, hoe minder water er opgenomen kan worden.
De soort aarde / potgrond
Verschillende soorten grond hebben verschillende vermogens om water op te nemen en water door te laten naar beneden toe. Een voorbeeld van grond die veel water opneemt en langzaam afgeeft is Vulcastrat.
Standplaats
Het waterverbruik van een plant hangt ook sterk af van de standplaats van de plant. Veel licht zorgt voor meer waterverbruik en verdamping, dus is er meer water nodig. Een hogere omgevingstemperatuur zorgt daar ook voor. Of als een plant op de tocht staat wordt er ook meer verbruikt.
Seizoen
De seizoenen hebben ook effect op het waterverbruik van een plant. In de winter zijn veel planten in een soort van ruststand, waardoor ze simpelweg minder verbruiken en ook minder groeien. Ook door de lagere omgevingstemperatuur en mindere hoeveelheid zonlicht verbruikt een plant minder water. In de zomer daarentegen op een warme plek, kan een plant weer heel veel water verbruiken.
Verwarming en Airco
Kachels en airconditioning hebben effect op de luchtvochtigheid van een ruimte. Een plant in een droge ruimte zal meer water verbruiken.
Bepalen van de hoeveelheid water
U kunt bepalen hoeveel vocht uw plant nodig heeft aan de hand van de bovengestelde factoren en dat u aanvoelt met uw vinger hoe vochtig de grond al is.
Voelt de grond droog aan? Wordt het oppervlak lichter van kleur? Geef de plant dan veel water.
Voelt de grond licht vochtig aan? Blijft er wat grond aan uw vinger plakken? Geef dan gemiddeld water.
Voelt de grond ruim vochtig aan? Geef dan niet tot weinig water.
Voelt de grond zeer nat aan? Draineer dan de grond dmv. gaatjes in de bodem en een opvangbakje. U loopt namelijk risico dat de wortels verstikken en gaan rotten.
Hoevaak dient de plant water te krijgen?
Er zijn verschillende soorten planten met verschillende soorten waterbehoeften. Bepaal eerst in welke categorie uw plant valt.
Altijd vochtig - Dient uw plant altijd vochtig te staan? Geef dan in warme omgevingen elke dag water en in koudere omgevingen of in het winterseizoen 1 keer in de 3 dagen water.
Af en toe droog - Bepaalde planten, zoals yucca's en agaves moeten af en toe wat droog staan, deze verbruiken ook minder water. Geef pas water wanneer de grond 3 dagen droog heeft gestaan.
Meestal droog - Andere planten, zoals Sansevieria's, Cactussen dienen meestal droog te staan. Ze verbruiken erg weinig water, en hebben kans op verzwakking wanneer ze vaker water krijgen. In de zomer dient de bodem 3 dagen droog te staan, en in de winter 3 weken.
Toepassen van Hydrocultuur
Hydrocultuur is een systeem wat het watergeven vergemakkelijkt. Het houdt in dat er een watermeter geplaatst wordt in de plant gecombineerd met vochtvasthoudende grondvulling, zoals Vulcastrat. De meter geeft aan wanneer de plant weer water nodig heeft, en wanneer u water geeft, geeft hij aan wanneer u genoeg gegeven heeft. Dit systeem is dus ideaal om water geven makkelijk te maken. Kijk daarom bij ons aanbod van watermeters!
Delen:
Ziektes, symptomen en ongedierte bij uw planten