Door het uitgebreide aanbod van planten en bomen kunt u best verward raken. Of misschien heeft u liever een duidelijk overzicht van de verschillende soorten planten en wat hun eigenschappen zijn, zodat u een goede keus kunt maken voor uw tuin of kamer.. In deze gids maken wij u wegwijs tussen de vele verschillende soorten palmbomen en mediterrane planten.

De verschillende soorten mediterrane planten

Teeninga Palmen is het online tropisch tuincentrum. Tropisch houdt bij ons eigenlijk in dat wij gespecialiseerd zijn in mediterrane planten. Dat zijn dus de mediterrane gebieden waar planten groeien die wij normaal niet tegenkomen in Nederland. Echter blijkt dat er een aantal soorten kunnen overleven in ons klimaat. Die soorten hebben wij uitgezocht voor ons aanbod, zodat wij voorzienaars zijn geworden van extra bijzondere planten voor Nederland, en ook het buitenland.

De verschillende soorten planten die wij hebben uitgezocht, wordt in dit hoofdstuk uitgebreide uitleg over gegeven, zodat u een goede indruk krijgt van wat er allemaal is.

Bananenplanten

Bananenplanten geven een echte jungle look aan een tuin of kamer. Ze bestaan voornamelijk uit water, en groeien over het algemeen heel snel. Kenmerkend aan hun uiterlijk is niet alleen dat ze mogelijk banaantjes krijgen, maar ze zijn vooral bekend om hun hele grote bladeren, die echt tropisch lijken. Er zijn verschillende soorten geschikt voor ons klimaat, of eventueel voor in de kamer wanneer het echt te koud wordt. Deze soorten zijn o.a. de , de Lotusbanaan, de Da Jiao 'Bakbanaan', de Maurelli en de Dwarf cavendish.

Yucca's

Yucca's hebben een heel bijzonder uiterlijk. Het zijn eigenlijk woestijnplanten, en hebben daardoor niet super veel vocht nodig. Het zijn trage groeiers, maar zijn wel groenblijvend, ook tijdens de winters. Wanneer ze jong zijn hebben ze nog geen stam, maar zijn het lange dunne bladeren die vanuit het midden van de kluit komen. Naarmate ze ouder worden vormen ze een stam.

Cycassen

Cycassen zijn een soort van oerbomen. Deze soort bestaat al heel erg lang, en lijken op palmbomen. Maar officieel zijn het geen palmbomen. Wij leveren enkel 1 cycas soort: de , ook wel bekend als de vredespalm. Deze soort kan niet zo heel goed tegen de winter, en ervan wordt aangeraden om hem binnen te halen voordat het teveel vriest. Ze hebben een stam en daaruit komen bladstengels in een cirkel, met aan elke stengel allemaal kleine lange dunne stevige bladeren.

Olijfbomen

Olijfbomen zijn bijna onmisbaar in de mediterrane tuin. De oudere bomen krijgen karakteristieke kronkelige stammen, als uit een sprookje. Ze geven olijven af die na een inmaakproces gegeten kunnen worden of gebruikt kunnen worden om olijfolie te maken.

Vijgenbomen - Ficus carica

Vijgenbomen zien er leuk uit, maar het mooiste is dat ze echte lekkere eetbare vijgen krijgen. Vol van vitamines en mineralen, en zoet van smaak, zijn ze een echte leuke toevoeging op een mediterrane tuin, of ook gewoon in een gewone Nederlandse tuin. Binnen zetten is ook geen probleem.

Bamboe

Bamboe is een bijzondere toevoeging op uw tuin. Vaak groeit bamboe heel snel. Het is net onkruid, omdat het weinig verzorging nodig heeft en heel sterk is. Harde dunne lange holle stengels vaak met een gele, bruine, rode, of zwarte kleur geven een echte mediterrane look aan de tuin. Bamboe komt in 2 soorten: woekerend en niet-woekerend. Woekerend is echt net als onkruid, het vermeerdert zich snel en kan wanneer onbegrenst hele gebieden overnemen. Zorg dus goed te weten welke soort u wilt hebben!

Bloeiende planten

Er zijn verschillende soorten Mediterrane bloeiende planten die wij aanbieden. Zij hebben een bijzonder uiterlijk. Soorten die wij aanbieden zijn: Strelitzia nicolai/reginae, ook bekend als de paradijsvogelbloem. Deze krijgt hele bijzondere bloemkoppen (te zien in het plaatje). En ook mooie soorten: Nerium oleander, (altijd groenblijvende klimplant die hele bijzondere bloemen krijgt) en de .

Winterharde palmbomen

Wij leveren allerlei soorten palmbomen die onze Nederlandse winters kunnen verdragen in de tuin. Dat is goed nieuws, want dan kunt u Hawaii gewoon naar uw achtertuin halen! Bijv. palmbomen bij de Jacuzzi of bij het zwembad.. Deze palmbomen zien er gewoon uit als uit de tropen, maar dan mogelijk met een laagje sneeuw erop.. Wij leveren deze palmbomen van maten van 10cm tot wel langer dan 10 meter hoog! Sommige palmbomen krijgen ook vrucht, zoals de , die echte lekkere eetbare dadels krijgt. En bijv. de Jubaea chilensis krijgt echte 'palmwijn', een drinkbare sap die erg in trek is.

Tropische palmbomen

Wanneer u beschikt over een verwarmde ruimte, dan vergroot uw mogelijkheden van palmbomen. Wij leveren namelijk ook heel veel soorten tropische palmbomen die de winters niet kunnen verdragen in Nederland. Dat maakt het mogelijk om uw ruimte geweldig mooi aan te kleden met echte palmen uit de jungle.

Onze soorten bananenplanten

De meest populaire bananenplantensoorten vindt u in ons assortiment: de (Japanse vezelbanaan), de Ventricosum 'Maurelli' (Rode bananenplant, die geen bananen krijgt), de Chinese lotusbanaan (die krijgt een hele mooie bloem), de Musa 'Da Jiao' (krijg eetbare bakbananen), en de Musa Dwarf cavendish (kleine bananenplant). Wij vertellen over deze soorten hoe ze eruit zien, wat ze kunnen verdragen en wat algemene tips.

Musa basjoo (Japanse vezelbanaan)

De is de meest populaire bananenplant en dat vooral om 2 redenenen: hij groeit heel snel, en hij is de meest winterharde en sterke bananenplant. Met weinig verzorging verdraagt hij ons klimaat. De groeit uit tot een erg grote bananenplant die een hele mooie jungle look aan een tuin kan geven. In Nederland gebeurt het niet heel vaak, maar de kan trossen met kleine eetbare banaantjes krijgen.

Wij adviseren om de bladeren 's winters af te knippen, omdat de bladeren de koude wind niet kunnen verdragen. Ze gaan uiteindelijk toch dood. Zo bespaart de plant de energie die anders naar de bladeren zou gaan, en blijft hij sterk. De bladeren verdragen tot maximaal -7C gevoelstemperatuur, maar de wortels kunnen veel hogere vrieskou verdragen, tot wel -18C.

Ensete ventricosum 'Maurellii' (Rode bananenplant)

Deze bananenplant is minder winterhard, en krijgt ook geen banaantjes, maar hij is toch zeer uniek en heeft prachtige rode, paarsachtige bladeren, met een dikke stam. Zijn bladeren kunnen maar liefst een meter lang worden.

Hij kan ook in de zomermaanden in de tuin gehouden worden en is echt een lust voor het oog. Hij groeit net zo snel als een en wordt in de Nederlandse tuin meestal 200-300 cm hoog (in een kuip).

Wat erg speciaal is aan de rode bananenplant, is dat hij na 3 jaar gaat bloeien, en dan krijgt hij bordeauxrode bloemen in de top.

Wij adviseren net als bij de om de bladeren 's winters af te knippen bij de stam om zijn kracht te behouden. De Maurelli verdraagt met de bladeren bijna geen vrieskou en de wortels kunnen tot -7C verdragen. Het is verstandig, wanneer ze zich in een kuip bevinden, om ze 's winters binnen te halen.

Musella lasiocarpa (Chinese Lotusbanaan)

De Musella lasiocarpa (Chinese lotusbanaan) is een prachtige die redelijk klein blijft. Maar dat valt in het niet wanneer hij zijn prachtige gele bloem laat zien, die wel 20cm doorsnee kan bereiken! Deze bloem tovert uw jungletuin om tot een echt stukje paradijselijk tropen. Zodra de lotusbloem uitkomt, verspreidt hij een heerlijke geur waar vlinders dol op zijn. Hij zorgt dus niet alleen voor de tropische look, maar ook dat uw tuin in de zomermaanden vol is met vlinders.

Bij deze bananenplant raden wij niet aan om de bladeren af te knippen, maar om hem 's winters binnen te laten overwinteren. Anders kunnen de bladeren kapotvriezen en moeten die het hele jaar opnieuw groeien, en dan zal hij de mooie bloem ook niet krijgen.

Musa 'Da Jiao' (Bakbanaan)

Musa Dajiao is een bijzondere bananensoort. Ook wel de bakbanaan genoemd het is een kruising tussen de Musa sikkimensis en Musa balbisiana.
Hierdoor kan hij ook een aantal graden vorst verdragen.
Deze banaan groeit erg snel en u hoeft niet lang te wachten op een flinke banaan. De onderkant van het bananenblad is met een witte waas bezet.

Deze bananensoort heeft bredere bladeren en ze zijn ook steviger dan bijv. de , wat als gevolg heeft dat ze niet snel stuk waaien.
Hij vindt zijn oorsprong in China waar hij op dit moment veel verbouwd wordt voor zijn vrucht, de bakbanaan.

Wij raden aan de musa Da jiao vorstvrij te laten overwinteren, of zeer goed te beschermen indien u hem in de volle grond heeft staan.

Musa acuminata 'Dwarf Cavendish' (Dwergbanaan)

Dit is de meest voorkomende bananenplant. Het is echt een top bananenplant die in de woonkamer niet heel groot wordt.

Hij komt ook veel voor in de tropen en subtropen. Daar wordt hij wel erg groot en krijgt hij ook bananen. In onze Nederlandse woonkamer echter is dit lang niet altijd het geval.

Desalniettemin is de Musa acuminata Dwarf Cavendish een tropische schoonheid in elke woonkamer.

Hij komt uit Zuidoost-Azië en Australië. In Indonesië worden de bladeren vaak gebruikt als bord om eten in te bewaren. Dit geeft het eten een lekkerdere smaak.

Ook worden de bladeren in de tropen en vaak ook in Afrika gebruikt als dak bedekking.

Let op: deze plant is niet geschikt voor in de tuin, tenzij het dag en nacht minimaal 5 graden celsius is!

Onze Yucca soorten

Wij hebben de meest populaire Yucca-soorten die winterhard zijn en mooi blijven in ons twijfelachtige klimaat: de , de en de Yucca filifera en de Yucca carnerosiana. In dit hoofdstuk vindt u uitleg over elk van deze.

Yucca rostrata

De is de meest populaire Yucca, omdat hij een unieke vorm heeft die u in de woestijn kunt vinden, en omdat hij heel sterk is, en weinig verzorging nodig heeft. Daarentegen is het ook een langzame groeier.

Dorre punten kunt u gewoon schuin afknippen. Hij kan 's winters gewoon buiten staan want hij kan kou verdragen tot maar liefst -20C ! De maximale hoogte wat een kan worden, is 4 meter.

Yucca filifera

Deze Yucca groeit sneller dan de rostrata, en heeft ook een bijzonder mooi uiterlijk. Hij is winterhard tot -13C. Ook heeft hij niet veel vocht nodig, dus als u wel eens vergeet water te geven, kan deze geschikt voor u zijn. Hij dient wel beschermd te worden tijdens de koude periodes van de winter.

Yucca carnerosiana

De Yucca carnerosana is een zeer unieke zeldzame yucca boomachtige soort afkomstig uit Texas en Noord-Mexico. In zijn natuurlijke omgeving kan hij tot wel 4,5 meter hoog worden.

Deze fantastisch ogende decoratieve plant is winterhard tot -12 graden. Hij zal zeker een blikvanger zijn in uw tuin!

Hij is erg sterk wanneer hij in de tuin is uitgeplant.

Yucca filamentosa

De komt in een paar verschillende soorten zoals 'Bright Edge' en 'Color Guard'. Elke soort heeft zijn eigen kleuring. De filamentosa is volledig winterhard (tot -30C!). Dit is een bijzondere bloeiende Yucca en hij houdt zijn bloemen extra lang.

Olijfbomen

Olijfbomen geven een echte mediterraanse sfeer aan uw tuin. Wij hebben een breed assortiment van dit soort en geven u een indruk per soort.

Miniboompjes

Olijfboompjes zijn al vanaf de kleinste maten echte mooimakers, voor bijv. een schoorsteenmantel of de vensterbank. Pas wel op dat ze de winters buiten nog niet echt kunnen hebben, omdat ze zo jong zijn. Deze komen in een decoratief potje.

Jonge boompjes met slank stammetje

Deze boompjes hebben een slank uiterlijk met een mooie dichte kruin. Ze kleden elke omgeving mooi aan. Ze passen ook heel erg mooi in een decoratieve pot.

Lange slanke olijfboom

Deze olijfbomen zijn lang geworden maar hebben nog altijd een slanke stam. Deze passen mooi in een tuin.

Olijfboom met dikkere stamvorming

Deze olijfboom is al wat ouder dan de slanke olijfboompjes, maar is niet per se langer. Deze heeft een wat grotere bladerkruin en ze zijn veel sterker dan hun slankere broertje.

'Oud hout' olijfbomen

Deze 'oud hout' bomen zijn vaak ouder dan wij zelf! Ze hebben een karakteristieke kronkelige stam en een grote bladerkruin. Het zijn echt mooie bomen voor in de tuin, of eventueel ook voor een grote ruimte.

Sprookjes olijfbomen

Deze olijfbomen zijn honderden jaren oud, soms wel duizend! De stammen van deze bomen zijn nog groter en kronkeliger, en de bladerkruin is nog groter. Met een lange levenservaring hebben ze een hele grote overlevingscapaciteit. Deze overlijden niet gauw!

Zwaar vertakte sprookjesbomen

Dit zijn echt de Rolls Royces onder de olijfbomen. Met meer dan duizend jaar achter de rug en een hele bijzondere groeivorm, haalt u echt iets unieks in uw tuin.

Oude olijfbomen 'Pon Pon'

Deze bomen komen met varierende diktes van stammen, en ze kunnen heel hoog zijn gegroeid. Wat er zo bijzonder aan deze bomen is, is hoe ze gevormsnoeid zijn. Ze hebben allemaal losse bladerkruinen in een ronde vorm gesnoeid. Dit geeft ze een fabelachtig uiterlijk wat bijv. heel mooi past bij een thema of grote aangelegenheden zoals pretparken.

Bamboesoorten

Wij bieden een brede selectie bamboesoorten aan, zowel woekerend als niet-woekerend. In dit hoofdstuk krijgt u per soort een indruk.

Fargesia 'Rufa' (Niet woekerend)

Deze niet-woekerende bamboesoort heeft grijze/gele stengels en is mooi groen en vol van blad.

Fargesia 'Jiuzhaigou' (Niet woekerend)

Deze bamboe blijft 's winters ook groen, en is zeer winterhard. De hoogte blijft onder de 300 cm en hij heeft klein sierlijk blad dat fris groen van kleur is.

Fargesia nitida 'Black Pearl' (Niet woekerend)

Deze bamboe heeft zijn naam te danken aan de stengels die donker paars tot bijna zwart kleuren, wat voor een mooi contrast zorgt tussen de stengels en de bladeren. Hij groeit wat wijder, geschikt als solitair of voor een losse haag en kan tot 250 cm hoog worden.

Fargesia nitida 'Winterjoy' (Niet woekerend)

De Fargesia nitida 'Winterjoy' is een prachtige wintergroene bamboe plant. Met zijn opvallende donkere stengels en frisgroene bladeren is hij een echte blikvanger voor in uw tuin.

Het is een niet-woekerende soort die erg geschikt is om in Nederland uitgeplant te worden. Dit geldt al helemaal, omdat onze Winterjoys in Nederland zijn gekweekt en hierdoor echt strenge vorst aan kunnen!

Hij is ook zeer geschikt om als haag aangeplant te worden omdat hij niet woekerend is en niet hoger dan 350-400cm wordt.

Fargesia nitida ‘Vulcano’ (Niet woekerend)

De Fargesia nitida ‘Vulcano’ is een niet-woekerende bamboe die niet al te hoog wordt. Het is een prachtige volledig winterharde bamboe. De bamboe krijgt mooie groen/zwart kleurige stengels. Het is een snelle groeier maar woekert niet. De halmen buigen licht door waardoor er een fontein achtige vorm ontstaat. Daardoor lijkt hij ergt sierlijk.

Pleioblastus variegatus (Dwergbamboe, Niet woekerend)

De Pleioblastus fortunei variegatus is een laagblijvende bamboesoort die niet hoger wordt dan 50-80 cm, en wordt daarom ook wel dwergbamboe genoemd.

Met een prachtige witte/groene bladkleur en groene stengels zorgt hij voor een prachtige tropische tint in uw tuin of balkon. Hij kan ook prima als dichte beplanting gebruikt worden. Hij groeit redelijk snel en is erg winterhard, tot maar liefst -20 graden !

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' (Gele Bamboe, Niet woekerend)

Deze prachtige gele bamboesoort is echt een plaatje op zich, en maakt van uw tuin een echte jungle. Met zijn adembenemende gele stammen is het eigenlijk een kunstwerk.

De Phyllostachys aureosulcata krijgt gele stammen die in de zon verkleuren naar een rood achtige kleur.
Het is een bamboe soort die groeit in een bos, daarom kan hij ook prima als haag plant gebruikt worden.


Hij kan ook prima in een kuip gehouden worden voor bijvoorbeeld een levende bamboe schutting. Hij is zeer winterhard.

Ons aanbod van bloeiende mediterrane planten

Wij hebben een breed aanbod van Mediterrane bloeiende planten die heel bijzonder zijn. Het is een wijde selectie van zowel kamerplanten als planten die 's winters in de tuin kunnen. In dit hoofdstuk geven wij van elke soort een indruk.

Strelitzia nicolai/reginae

Dit is een hele bijzondere bloeiende kamerplant. hij heeft stevige groene bladeren die het hele jaar door groen blijven. Maar het meest bijzondere aan deze plant is de bloem die hij krijgt. Een jonge Strelitzia krijgt deze bloem niet zo gauw, dat duurt een aantal jaar! Maar een volwassen plant krijgt hem, en het is echt een hele bijzondere bloem, vernoemd naar waar hij op lijkt: de paradijsvogel(bloem).

Hij kan ook in de lente en zomermaanden in de tuin geplaatst worden en kan tot +6 graden buiten blijven staan.

De reginae en nicolai verschillen in de vorm van de bladeren die ze krijgen. De bladeren lijken sterk op die van een bananenplant, alleen zijn ze wat stugger.

Heliconia 'Hawaii'

Deze prachtige tropische plant met zijn prachtige bloem lijkt een kruising tussen de Indische rietpalm, paradijsvogelbloem en de bananenplant. Hij zorgt voor een tropische sfeer in uw huis of tuin!

Het is een zeer tropische plant die alleen in de zomermaanden ook buiten kan staan en houdt van een wat hogere luchtvochtigheid.
De Heliconia heeft veel weg van een bananen plant en is super uniek. Hij groeit redelijk snel en heeft het hele jaar door bloemen.
Hij houdt wel van wat water, vooral in de warmere periodes.

Deze plant wil graag een warme plek en kan niet over de kou. Zet hem dus bijv. in de middag buiten in de zomer, maar haal hem 's avonds weer binnen als het kouder wordt dan 10C.

Canna indica (Tropisch bloemriet)

De Canna is een prachtige tropische plant die veel lijkt op de rode bananenplant. Wanneer deze in bloei komt laat het een weeldige bloemenpracht zien. Deze plant, bloeiend in de zomer en nazomer, houdt van veel zon.

In volle grond of in een pot, wordt deze plant ongeveer 80cm hoog. Je hebt geen groene vingers nodig om deze plant te kunnen hebben; hij is praktisch voor iedereen, aangenomen dat hij elke paar dagen vers water krijgt.

Spathiphyllum (Lepelplant)

Deze plant staat bekend om zijn erg bijzondere bloemvorming, en om dat hij een van de sterkste soort kamerplanten is. De bloem van deze plant lijkt namelijk heel erg op een lepel. Verder heeft hij hele mooie donkergroene bladeren. En hij krijgt het hele jaar door steeds opnieuw bloemen. Het is wel noodzakelijk uitgebloeide bladeren te verwijderen, door ze er gewoon tussen uit te trekken. Zodra u dat doet, komen er weer nieuwe bloemen uit. Deze plant is een luchtzuiverende plant en zuivert de kamer waar hij in staat van schadelijke stoffen.

Nerium oleander

Oleanders zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder roze, rood en wit. Enkele met schitterende dubbele bloemen en met gevulde bloemen.

De Oleanders komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied tot in Japan.

Ze zijn matig tot niet winterhard, dus moeten ze in de periode van kou naar binnen gehaald worden, ondanks dat dit op andere plekken wordt verteld dat ze wel winterhard zijn!

Oleanders houden het liefst van een plekje in de volle zon maar kunnen ook prima een een half schaduw plaats staan.

Syringa vulgaris 'Sensation' (Sering)

Dit is een volledig winterharde bloeiende plant die een weelde aan bloemen krijgt.

Brugmansia (Engelentrompet)

Deze unieke plant kunt u mooi op uw terras zetten om een mooie sfeer. De Engelentrompet is niet winterhard en houdt ervan om binnen op een koele en een lichte plek te overwinteren.

De Engelentrompet heeft aardig wat water nodig en mag nooit te lang droog staan.

De Engelentrompet komt in verschillende kleuren.

Albizia julibrissin (Perzische slaapboom)

Dit wordt een boom en krijgt hele mooie bloemen. De blaadjes vouwen 's avonds wanneer het donkerder wordt dicht ter bescherming. Hij is in verschillende kleuren.

Lonicera henryi (Kamperfoelie)

Deze bloeiende struiksoort krijgt bloemetjes met een zoetsmakende nectar. De bloemen van deze struik zijn heel sierlijk en kleurrijk.

Onze selectie winterharde palmbomen

In dit hoofdstuk geven wij een hoofdselectie van de bekendste palmboomsoorten die gecultiveerd worden, en daarvan een selectie met korte uitleg.

Uit de wel 4000 bekende soorten palmbomen is er een kleinere selectie die gecultiveerd worden door de mens. Deze zijn extra interessant vanwege hun sterkte, hun verdraagzaamheid van temperatuur, hun uiterlijk, hun vrucht, en de nuttige eigenschappen die ze hebben.

Trachycarpus fortunei - Waaierpalm

Deze zeer bekende palmboom komt uit de Himalayas van Noord-Indië tot Noord-Thailand en China, en kan overal gevonden worden in matige en sub-tropische klimaten over de hele wereld.

Deze palmboom is zo super bekend omdat hij ook goed gedijt in Nederland vanwege zijn sterkte, en is dan ook veel in onze tuinen te vinden.

De fortunei ziet er mooi uit, geeft een echt tropische look aan elke omgeving, en krijgt gele zaadtrossen.

Dit is onze meest verkochte palmboom, en dat is niet zonder reden!

Phoenix canariensis - Canarische Dadelpalm

De komt van de Canarische eilanden en is razend populair omdat kleinere exemplaren er al voor lage prijzen te krijgen zijn, en er bijzonder uitziet, terwijl hij tot 6 graden vorst kan verdragen.

Uiteindelijk krijgt deze palm een dikke stam, en hij kan zeer hoog worden. Een volwassen ziet er zeer imposant uit, en wordt veel toegepast bij toeristenplekken om een omgeving indrukwekkend te maken. De dadels die van de grotere exemplaren komen zijn eetbaar en lekker zoet.

Chamaerops humilis - Europese dwergpalm

Deze komt van oorsprong uit de bergen van Marokko tot Spanje tot Frankrijk tot het oosten van Turkije.

De humilis is een erg sierlijke palm, die in Nederland niet erg groot wordt. Hij kleedt elke tuin waarin hij geplaatst wordt heel mooi sierlijk aan. Het is een redelijk snel-groeiende palm, ookal kent hij een beperking in hoe groot hij kan worden in ons klimaat. Deze palm is zeker een aanrader voor de Nederlandse tuin, al helemaal in pot als u de pot met de meest koude winterdagen binnen kunt zetten in een schuur. Hij kan temperaturen verdragen tot -13 graden.

Chamaerops humilis Vulcano - Europese dwergpalm Vulcano

Deze palm behoort tot dezelfde familie als de , echter heeft deze compactere stuggere bladeren, en is daardoor beter bestand tegen wind. Ook blijft deze nog kleiner dan zijn grotere broer. Dit is een minder snelle groeier.

Brahea armata - Mexicaanse Blauwe Waaierpalm

De Brahea armata komt oorspronkelijk uit verschillende gebieden: Mexico, Californië en Sonora.

Dit is een palm met schitterend zilverblauwe bladeren die diep ingesneden zijn. Eenmaal in bloei hangen ontelbare creme-kleurige bloemen aan meterslange takken omlaag. Dit is een spectaculair gezicht.

Deze palm groeit redelijk langzaam, maar bloeit al op jonge leeftijd. Een grote Brahea kan in de winter in de volle grond tot wel 5 graden vorst verdragen. Wanneer het droger is, kan hij meer kou verdragen.

Phoenix dactylifera - Dadelpalm

Van oorsprong uit Zuid-Afrika, is dit de oudst bekende gecultiveerde palm: de . Hij krijgt echte heerlijke eetbare dadels en is met zijn dikke stam ook bijzonder om te zien.

 

Verzorgings artikelen

Verzorging van uw palmboom

Verzorging van uw palmboom

Dit artikel is geschreven om u alle belangrijke informatie te bieden over het verzorgen van uw palmboom. Introductie De palm is echt een geweldige tropische plant en geeft sfeer aan tropische gebieden in uw huis of tuin. Bij de verzorging...

Lees meer

Hoe kan ik een palm het beste planten

Hoe kan ik een palm het beste planten

Wij zijn erg blij dat u een prachtige palmboom heeft aangeschaft en willen u natuurlijk graag helpen om de plant op de juiste manier in de grond te kunnen zetten. Door de palm juist te planten gaat hij namelijk stukken...

Lees meer

Lichtbehoefte van planten

Lichtbehoefte van planten

Er zijn veel verschillende huis- en tuinplanten, elk met hun eigen lichtbehoefte: de ene groeit het snelst met veel zon, de andere groeit beter in de schaduw. De beste manier om te bepalen waar u uw kamerplant moet plaatsen, wordt...

Lees meer

Het vermeerderen van een plant

Het vermeerderen van een plant

Er zijn allerlei soorten planten die vermeerderd kunnen worden, zij het via zaad of via stekken. Immers, als een plant niet kan vermeerderen, hoe kan het dan nog bestaan? Dat wil niet zeggen dat het praktisch is voor elke plantsoort...

Lees meer

Informatie over planten snoeien

Informatie over planten snoeien

Het snoeien van tuin- en kamerplanten heeft allerlei voordelen voor de groei van de plant. Wist u dat bijv. een palm sneller groeit als de onderste bladeren worden gesnoeid ? Daarom ook de uitspraak: 'Snoeien doet Groeien' Tijdens welke periodes...

Lees meer

Hydrocultuur toepassen bij uw planten

Hydrocultuur toepassen bij uw planten

Hydrocultuur is een systeem wat het watergeven vergemakkelijkt. Het houdt in dat er een watermeter geplaatst wordt in de plant gecombineerd met vochtvasthoudende grondvulling, zoals Vulcastrat. De meter geeft aan wanneer de plant weer water nodig heeft. Wanneer u water...

Lees meer

Wegwijzer Palmbomen en Mediterrane Planten

Wegwijzer Palmbomen en Mediterrane Planten

Door het uitgebreide aanbod van planten en bomen kunt u best verward raken. Of misschien heeft u liever een duidelijk overzicht van de verschillende soorten planten en wat hun eigenschappen zijn, zodat u een goede keus kunt maken voor uw...

Lees meer

Uw plant voorzien van goede voeding

Uw plant voorzien van goede voeding

Planten die groen zijn moeten dat natuurlijk ook blijven. Wij leggen u hier in dit hoofdstuk uit hoe uw bloeiende of tropische plant op de juiste manier gevoed kan gaan worden en daardoor gezond en sterk worden en blijven. Waarom...

Lees meer

Planten verpotten

Planten verpotten

In dit hoofdstuk leggen we u uit wanneer en hoe u uw kamerplant of tuinplant het beste kunt verpotten en wat de voordelen zijn. Het beste moment bepalen voor het verpotten van uw plant U kunt uw plant het beste...

Lees meer

Ziektes, symptomen en ongedierte bij uw planten

Ziektes, symptomen en ongedierte bij uw planten

Wanneer een plant verzwakt is door een ziekte wordt de kans groot dat er ook ongedierte misbruik maakt van de plant. Er zijn allerlei redenen waardoor uw plant ziek kan worden. Dit kan komen door te weinig of teveel water...

Lees meer

Water Geven

Water Geven

Alle planten hebben water nodig, Sommige een heel klein beetje, en andere heel veel. Veelal gebruiken we koud kraanwater om omze planten water te geven, maar dat kan schadelijk zijn om 2 redenen. De temperatuur van koud kraanwater kan voor...

Lees meer