Planten en Bloemen Encyclopedie
Nerium Oleander
De Oleander, ook bekend als Nerium, is een prachtige plant die vaak als kuipplant wordt gehouden vanwege zijn diverse bloemkleuren in roze, rood, geel en wit. Met enkele, dubbele of gevulde bloemen straalt de Oleander een mediterrane sfeer uit en bloeit hij van het begin van de zomer tot eind september. Deze wintergroene struik kan in de volle grond geplant worden, maar dient voor vorst naar binnen gehaald te worden. De Oleander kan tot wel 5 meter hoog worden, maar als kuipplant blijft hij doorgaans rond de 2 meter. Het is belangrijk op te merken dat alle delen van de plant zeer giftig zijn en voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden met betrekking tot kinderen en huisdieren.
Wanneer moet de oleander water hebben.
De Oleander is een plant die van water houdt en is behoorlijk dorstig. Vooral in de zomerperiode, wanneer de plant buiten staat, heeft de Oleander veel water nodig. Het is aan te raden om de plant in de zomermaanden, vooral tijdens warme dagen, twee keer per dag water te geven. Gebruik bij voorkeur lauw water en geef de plant ongeveer 10 liter water per gietbeurt. Het is belangrijk dat de potkluit van de Oleander niet volledig uitdroogt, maar tegelijkertijd moet de potgrond ook niet constant doorweekt blijven.
Tijdens regenachtige dagen is het belangrijk dat het water goed kan weglopen uit de pot of kuip waar de Oleander in staat. Door de lagere verdamping tijdens regenachtige dagen kan wortelrot optreden als de wortels continu nat blijven. Het is dus belangrijk om de waterhuishouding van de plant goed in de gaten te houden en te zorgen voor de juiste balans tussen water geven en de afvoer van overtollig water.
Hoeveel water moet de oleander op warme ( zomer ) dagen hebben?
Op dagen wanneer het erg warm is kunt u de oleander bijna niet teveel water geven, bij +25ºC raden wij aan de oleander s´ochtend en s´avonds water te geven zodat hij niet kan uitdrogen.
De hoeveelheid is afhankelijk van de grote van de oleander.
Hoeveel water moet de oleander in de winter hebben?
Wanneer de oleander aan het overwinteren is, in een garage of een schuur hoeft hij slechts minimale toegift van water te krijgen.
pas op dat de grond niet te vochtig is dit kan namelijk wortel rot bij de oleander veroorzaken.
Giftig
Oleander is een zeer giftige plant. Alle onderdelen zijn giftig, dus houd ze uit de buurt van kinderen en huisdieren. In ernstige gevallen kan het gif zelfs dodelijk zijn. Het sap is irriterend voor de huid.
De symptomen van vergiftiging zijn braken, buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid. In ernstige gevallen kunnen trage hartritmes, onregelmatige hartslag en shock optreden. Als u vermoedt dat een toxische dosis is ingenomen, moet u ter observatie in het ziekenhuis worden opgenomen. Voor ernstige vergiftiging met hartproblemen kan een tegengif (digoxine-specifiek Fab-fragment) worden gebruikt voor een speciale behandeling.
De beste standplaats voor de oleander..
De Oleander gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin of op het terras. De plant heeft behoefte aan veel licht en warmte, dus is het belangrijk om hem op de meest zonnige plek te plaatsen. Tijdens warme zomers zal de Oleander uitstekend bloeien. Het is ook aan te raden om de plant onder een glazen of doorzichtig kunststof dak te plaatsen, zodat hij zowel van de zon kan genieten als bescherming heeft tegen de koude wind.
Daarnaast is het belangrijk om de Oleander regelmatig water te geven, vooral op zomerse dagen waarbij de temperatuur rond de 25°C ligt. Grote exemplaren hebben wellicht zelfs twee keer per dag water nodig. Het is cruciaal om de plant niet constant met zijn wortels in het water te laten staan, vooral tijdens regenachtige dagen om wortelrot te voorkomen. Verder is het essentieel om de plant tijdens de winter niet te veel water te geven en te overwinteren in een goed geventileerde lichte ruimte tussen 4-8°C.
Kortom, voor een gezonde Oleander is het belangrijk om hem een zonnige plek in de tuin te geven, veel licht en warmte te bieden, regelmatig water te geven en de juiste overwinteringscondities te creëren. Op die manier zal de plant goed gedijen en bloeien.
Overwinteren buiten
Oleander is matig resistent. Het verdraagt ongeveer -5 graden vorst. Overweeg bij milde winters met weinig of geen vorst de oleander buiten in de pot te laten staan op een beschutte plek waar hij weinig wind en bijna geen regen vangt.
Zet de pot bij lichte tot matige vorst tijdelijk in een vorstvrije ruimte. Kan container niet verplaatsen. Bescherm de plant vervolgens tijdelijk met een Vliesdoek.
Overwinteren binnen
U kunt een kleine oleander ook binnenshuis in een pot overwinteren. Breng de plant dan half november naar binnen, waar ze kan overwinteren in een ruimte met licht bij een temperatuur van 3 - 10 graden. Zorg ervoor dat de oleander met een droge kluit naar binnen word gebracht. Een te natte kluit kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten.
Geef in de winter weinig water. Geef de plant pas water als de grond licht is uitgedroogd. Begin mei kan de oleander weer buiten worden geplaatst.
Kuipplanten, waaronder een oleander, die de hele winter binnen hebben gestaan, dienen eerst langzaam te wennen aan het felle zonlicht van buitenaf. Zet de oleander de eerste weken in de halfschaduw om aan de nieuwe omstandigheden te wennen.
Wanneer moet ik mijn oleander verpotten?
Het verpotten van een Oleander is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze plant. Jonge planten moeten regelmatig worden verpot, soms zelfs twee keer per jaar, om de groei te stimuleren en ruimte te geven voor nieuwe potgrond en mest. Oudere planten kunnen om de drie tot vier jaar worden verpot. Het verpotten kan het beste in het voorjaar gebeuren, voordat de groei weer op gang komt.
Een indicatie dat een Oleander verpot moet worden, is wanneer de pot te klein wordt en de plant zich begint door te wortelen. Doorworteling kan worden vastgesteld door de wortels boven de potgrond te zien uitsteken of door de plant voorzichtig uit de pot te halen en de wortels te bekijken. Ook als de groei van de plant afneemt of de bladeren beginnen te verwelken, kan dit een teken zijn dat de plant toe is aan een nieuwere en ruimere pot.
Bij het verpotten van een Oleander is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken die niet te snel uitdroogt. Het grondmengsel kan worden verrijkt met leem of klei om de vochtigheid op peil te houden. Het kiezen van een ruime pot is essentieel voor een gezonde groei van de plant. Door regelmatig te verpotten en de wortels te snoeien, kan de Oleander optimaal blijven groeien en bloeien. Het welzijn van de plant is afhankelijk van een goede potmaat en een voedzame grond.
Heeft de Oleander ook voeding nodig ?
Om een Oleander gezond en bloeiend te houden, heeft de plant regelmatig voeding nodig. Het is belangrijk om vanaf mei tot augustus elke twee weken wat extra voeding te geven. Dit kan bijvoorbeeld met vloeibare plantenvoeding voor mediterrane planten die je eenvoudig aan het gietwater toevoegt. Daarnaast is het verstandig om bij het verplanten of oppotten organische mestkorrels door de grond te mengen, zodat de plant een extra boost krijgt om verder te groeien.
Het is essentieel om de voeding gelijkmatig over de wortels van de Oleander te verdelen, zodat de plant alle benodigde voedingsstoffen kan opnemen. Goed doorlatende potgrond die niet snel uitdroogt is ideaal, en het toevoegen van wat leem of klei kan hierbij helpen. Tijdens periodes van veel gieten is het belangrijk om de plant regelmatig bij te mesten tot half augustus om de groei en bloei te stimuleren. Een gezonde en goed gevoede Oleander zal uitbundig bloeien en groeien.
Daarnaast is het verstandig om de plant in het voorjaar bij het verpotten flink wat organische mest door de potgrond te mengen. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond en vitaal blijft en zich optimaal kan ontwikkelen. Vergeet niet om regelmatig te controleren of de Oleander voldoende voeding krijgt en pas indien nodig je voedingsschema aan om de plant te ondersteunen in zijn groei en bloei. Met de juiste voeding zal je Oleander stralen en genieten van prachtige bloemen.
Wanneer kan ik een Nerium oleander het beste snoeien?
U kunt de Nerium oleander het beste in de Lente en zomer snoeien.
Dit kan zoals u het zelf wenst. Zelfs als u hem helemaal onderaan weg snoeit zal hij snel weer gaan uitlopen !
U kunt de Oleander het beste niet in De herfst of wintermaanden snoeien omdat ze dan in hun rust periode zitten.
Delen:
Brahea armata - Mexicaanse Blauwe Waaierpalm
Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch