Planten en Bloemen Encyclopedie

Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch

De druif, ook wel bekend als druivenplant of druivenstruik, is een prachtige klimplant die bekend staat om zijn heerlijke vruchten in trossen. Met zijn lange scheuten en zijscheuten groeit de druivenstruik snel en kan hij indrukwekkende hoogtes bereiken. Oorspronkelijk afkomstig uit landen rondom het Middellandse Zeegebied, gedijt de druif het beste in een zonnige en beschutte omgeving met goed doorlatende grond.

De druif biedt niet alleen een mooie groene muur met zijn dikke stammen, maar ook heerlijke vruchten die vooral in de late zomer tot herfst rijpen. Het is fascinerend om te zien hoe de bloemen van de druivenstruik zich ontwikkelen tot trossen met gele bloemetjes en uiteindelijk vruchten, die variëren in grootte en kleur afhankelijk van het druivenras. Of je nu witte of blauwe druiven verkiest, met of zonder pit, er is voor ieder wat wils.

Naast het genieten van de vruchten, vereist de verzorging van een druivenplant wat aandacht. Het is belangrijk om de plant goed te leiden en te snoeien, zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen en mooie trossen kan produceren. Door te zorgen voor voldoende water en mest, en regelmatig te snoeien, kun je een gezonde en weelderige druivenstruik laten groeien. Kortom, de druif is niet alleen een prachtige toevoeging aan de tuin, maar ook een bron van heerlijke vruchten om van te genieten.

De Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch lust wel een slokje water

Druiven hebben over het algemeen niet veel water nodig, vooral niet in vergelijking met veel andere planten. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet te nat. Vooral tijdens de zomermaanden en bij hoge temperaturen is het raadzaam om regelmatig water te geven. De beste manier om de druivenplant water te geven is door de grond gelijkmatig vochtig te houden zonder dat er plassen ontstaan.

Een handige manier om te controleren of de druivenplant water nodig heeft, is door met je vinger een paar centimeter de grond in te drukken. Voelt de grond droog aan, dan is het tijd om water te geven. Houd er rekening mee dat druivenplanten niet van natte voeten houden en dat overtollig water goed moet kunnen weglopen. Geef daarom liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan in één keer een grote plens.

Het is ook belangrijk om te weten dat druivenplanten gevoelig kunnen zijn voor schimmels en rot, vooral als de bladeren nat blijven. Daarom is het aan te raden om bij het water geven de bladeren zoveel mogelijk te vermijden. Geef bij voorkeur in de ochtend of avond water, zodat de bladeren de kans krijgen om op te drogen. Met de juiste waterverzorging kun je ervoor zorgen dat jouw druivenplant gezond en productief blijft.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Waar kunt u de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch het beste plaatsen

De druif is een plant die dol is op zonlicht. Het liefst staat hij op een zonnige plek, maar ook halfschaduw is acceptabel. Zorg ervoor dat de druif minimaal 6 uur direct zonlicht per dag krijgt voor een optimale groei en vruchtontwikkeling. De plant gedijt goed bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius en heeft behoefte aan een gematigde tot hoge luchtvochtigheid.

Het is belangrijk om de druivenstruik te beschermen tegen harde wind, aangezien de plant hier gevoelig voor is. Plaats de druif daarom op een beschutte locatie, bijvoorbeeld tegen een muur op het zuiden. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Een regelmatige bemesting is essentieel voor een gezonde groei en goede vruchtvorming.

Als je ervoor zorgt dat de druivenplant de juiste lichtinval, temperatuur en luchtvochtigheid krijgt, zal hij je belonen met prachtige trossen druiven. Het is een plant die met de juiste verzorging en aandacht een echte eyecatcher kan zijn in je tuin of op je balkon. Geniet van de groei en bloei van deze prachtige klimplant en kijk uit naar de heerlijke zoete druiven die hij voor je zal produceren.

Licht

De Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -15 ℃
's Nachts minimaal -15 ℃

Verpotten, waarom en wanneer?

De druif verpot je het liefst in het voorjaar, voordat het groeiseizoen begint. Het is belangrijk om de plant te verpotten wanneer deze doorworteld is in zijn huidige pot of wanneer de groei van de plant stagneert. Een goede indicatie hiervoor is wanneer de wortels aan de onderkant van de pot zichtbaar worden of als de plant onvoldoende groeit.

Bij het verpotten van de druif is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Kies een pot die niet te groot is, maar wel ruim genoeg voor de wortels om zich verder te ontwikkelen. Zorg voor een goede drainagelaag onderin de pot en gebruik een kwalitatieve potgrond die goed vocht doorlaat.

Na het verpotten heeft de druif even tijd nodig om te acclimatiseren aan zijn nieuwe omgeving. Geef de plant wat extra water om de wortels te helpen settelen en zet hem op een beschutte plek in de zon. Verpot de druif om de paar jaar om de groei te stimuleren en ervoor te zorgen dat de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Met de juiste verzorging zal de druif je belonen met heerlijke vruchten en een prachtige groei in je tuin.

Algemene regels

Wanneer de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Voorzie de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch van goede voeding

De druivenstruik heeft vooral behoefte aan een voedingsrijke bodem om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Om de plant van voldoende voedingsstoffen te voorzien, kun je in het voorjaar organische meststoffen geven. Deze bevatten langzaam vrijkomende voedingsstoffen die de plant gedurende het groeiseizoen voorzien van de benodigde voeding. Daarnaast is het ook aan te raden om na de zomersnoei wat extra mest en kalk toe te voegen aan de bodem. Zo zorg je ervoor dat de druivenplant alle benodigde voedingsstoffen heeft om optimaal te kunnen groeien en bloeien.

Naast het geven van meststoffen is het belangrijk om de druivenstruik voldoende water te geven, vooral tijdens de zomermaanden. Hoewel de plant niet snel uitdroogt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond rondom de wortels vochtig blijft. Dit bevordert niet alleen de groei van de plant, maar ook de ontwikkeling van de druiventrossen. Let er wel op dat je de druivenplant niet te veel water geeft, dit kan leiden tot wortelrot.

Naast de juiste voeding en waterbehoefte is het ook essentieel om de druivenplant goed te snoeien. Dit bevordert niet alleen de groei en vorming van de druiventrossen, maar ook de gezondheid van de plant. Door regelmatig te snoeien in de winter en zomer, kun je de plant goed in vorm houden en de vruchtvorming optimaliseren. Denk hierbij aan het verwijderen van dode en zieke takken, het uitdunnen van de plant en het leiden van de takken. Met de juiste voeding, water en snoei zal je druivenstruik optimaal gedijen en kun je genieten van heerlijke rijpe druiven uit eigen tuin.

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Hoe moet je de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch snoeien en wanneer?

De bladeren van de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Hoe kan ik de Vitis vinifera - Witte druivenstruik - Biologisch vermeerderen?

De druif kan vermeerderd worden door middel van stekken. Het nemen van stekken kan het beste gebeuren in de late herfst of vroege winter, wanneer de plant in rust is. Snijd een gezonde tak van ongeveer 30 cm af en plant deze in vochtige grond. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Na verloop van tijd zal de stek wortels ontwikkelen en uitgroeien tot een nieuwe druivenplant. Het vermeerderen van druivenplanten door middel van zaad is minder gebruikelijk, omdat het proces langer en complexer is.

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Recente artikelen

Bekijk alles

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' - Gele Bamboe

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' - Gele Bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' - Gele Bamboe Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis', ook bekend als de gouden bamboe, is een prachtige en populaire bamboevariëteit die bekend staat om zijn afgeplatte goudgele stengels met groene strepen en vegen, en lichtgroene...

Lees meer

Pleioblastus variegatus - Dwergbamboe - Woekerend

Pleioblastus variegatus - Dwergbamboe - Woekerend

Planten en Bloemen Encyclopedie Pleioblastus variegatus - Dwergbamboe - Woekerend De Pleioblastus Variegatus, ook bekend als Dwergbamboe, is een charmante toevoeging aan elke tuin vanwege zijn compacte en laagblijvende groeiwijze. Met zijn unieke bladeren die smalle roomwitte strepen combineren met...

Lees meer

Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe

Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Fargesia 'Jiuzhaigou' - Niet Woekerende Bamboe De prachtige en opvallende Rode Bamboe, Fargesia murieliae ‘Jiuzhaigou’, is een niet woekerende bamboesoort die absoluut een toevoeging kan zijn aan jouw tuin. Met zijn opgaande groei en mooie rode...

Lees meer

Ficus maclellandii 'Alii' - Jungle Boom

Ficus maclellandii 'Alii' - Jungle Boom

Planten en Bloemen Encyclopedie Ficus maclellandii 'Alii' - Jungle Boom De Ficus 'Alii' is een prachtige plant met smalle, donkergroene bladeren die een elegante uitstraling geven aan elke ruimte. Deze sterke plant, afkomstig uit Zuidoost-Azië, staat bekend om haar luchtzuiverende...

Lees meer

Fargesia 'Rufa' - Niet woekerende bamboe

Fargesia 'Rufa' - Niet woekerende bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Fargesia 'Rufa' - Niet woekerende bamboe Fargesia Rufa, een prachtige niet-woekerende bamboe die bekend staat om zijn bossige groei en mooie groene bladeren. Deze veelzijdige plant gedijt uitstekend in diverse omgevingen, van zon tot schaduw, en...

Lees meer

Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe

Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe

Planten en Bloemen Encyclopedie Fargesia robusta 'Pingwu' - Niet woekerende bamboe De Fargesia robusta 'Pingwu' is een unieke wintergroene bamboe die opvalt door zijn bossige en opgaande groeiwijze. Met diepgroene stengels en opvallende witgele schutbladeren is deze bamboe een prachtige...

Lees meer